divendres, 9 de gener del 2015

La Reforma Horària...una “petita” revolució democràtica

Si moltes malalties avui dia es podrien explicar simplement com a conseqüència de les creixents desigualtats socials, només cal recordar la diferència d’anys de vida entre els barris amb renda més alta de Barcelona comparada amb el barris amb menys renda –fins a vuit anys i augmentant-, també moltes malalties del nostre “temps” es poden explicar per l’estrès que genera la manera en que està organitzada la nostra societat. I aquestes desigualtats o aquesta organització social és fruit d’alguna raó sobrenatural?  En absolut.

Molts països del nostre entorn estan organitzats de maneres ben diverses i com a conseqüència els seus horaris socials són força diversos dels nostres. L’horari laboral, dels serveis o l’escolar sense anar més lluny. Tots els estudis coincideixen que ni més hores a la feina comporten més productivitat, ni més hores a classe millor rendiment, ans al contrari. 

I doncs.. perquè la tendència segueix sent allargar els horaris o a dedicar cada cop menys temps a la cura i educació dels fills? O que aquesta manca de temps s’hagi de suplir “comprant” temps desprès de l’horari escolar i anar a recollir als fills a les set o les vuit de la tarda?

Com fer un punt i apart que ens permeti reflexionar sobre com “retornar” a la ciutadania un dret, el dret al temps com a part dels drets de ciutadania?. Ara que estem debatent quin país volem és imprescindible aquest debat i que un dels seus impulsors en sigui el propi Parlament de Catalunya, doncs una societat que vulgui ser realment democràtica, no pot ser-ho sense que els seus ciutadans tinguin temps per participar de la “cosa pública”, al “bé comú”, que el romans en deien la “res-publica” i d’on deriva el mot República.

El factor temps també és clau perquè la ciutadania pugui participar, debatre i decidir. És clau per a societat on el concepte democràcia no sigui sinònim d’anar a votar cada quatre anys, sinó que inverteixi en l’apoderament permanent dels seus ciutadans. Canviar les estructures del temps laboral, social, educatiu...  és una “petita” revolució democràtica que canviaria de soca-rel moltes coses.


La República Catalana, que molts volem, no pot quedar al marge d’aquest debat i com diuen els promotors de la Comissió d’estudi al Parlament: Ara és l’hora!

Web de la iniciativa per la reforma horària: http://www.reformahoraria.cat/
Video explicatiu: http://dom.cat/fxn

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada