dimecres, 16 d’octubre del 2013

Salt: una primera victòria PAH:1-SAREB:0

La crida de la PAH, de la seva "obra social" a defensar el bloc de Salt ha tingut una enorme repercussió. Si ahir es van aplegar més de 800 persones dormint al mateix bloc, aquest matí “ben dora, ben dora, ben dora” han arribat centenars més per aturar un desallotjament que, afortunadament per les 43 famílies que hi viuen, no s’ha produït.

Ha estat una altra “petita” victòria de la lluita col·lectiva de les desenes de PAH d’arreu de Catalunya i l’Estat, de les organitzacions socials, veïnals i polítiques que ha pres el Bloc de Salt com un símbol de la dignitat, la solidaritat i els drets socials que els govern del PP a Espanya i del CiU a Catalunya malmeten continuadament amb les seves polítiques .

A 2/4 de 9 del matí, en Pau Llonch llegia, davant tots el que erem concentrats al Bloc, la resolució del Tribunal de Drets Humans d’Estrasbourg el qual instava a la suspensió del desnonament de les 43 famílies i instava al Govern espanyol ha donar una solució per aquestes famílies i li dona un termini fins el dia 24 perquè expliqui al Tribunal quines accions ha fet per dotar-les d’habitatge. Hi ha una solució ben fàcil, que els habitatges del SAREB no es quedin buits, que compleixin la seva funció social que no es altra que la que hi visqui gent i per tant que aquestes famílies es puguin quedar pagant un lloguer social.

La Generalitat, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, no pot quedar-se de braços creuats, no pot seguir fent com si el “problema” no anés amb ella. Ha pronunciar-se clarament i no amagar-se darrera de resolucions judicials que són clarament injustes per les persones més vulnerables, ha de jugar un paper actiu doncs té les competències en habitatge i pot emprar la Llei pel Dret a l’Habitatge per donar cobertura a les reivindicacions de les PAH. 

Les persones que viuen al Bloc de Salt són tant catalans com qualsevol (perquès és català qui viu o treballa a Catalunya) i no es mereixen un govern que dona preferència al dret a la propietat (encara que sigui per deixar buits els habitatges que són públics) per sobre del dret a l’habitatge.

Ara és l’hora. Amb les PAH ens seguirem mobilitzant com han fet avui desenes de bombers, mestres, trebalaldors, aturats, entitats i organitzacions, diputats i diputades, regidors... perquè això que semblava impossible sigui una realitat. SI ES POT!


Crònica de la lluita al Bloc Salt (del web d’EUIA http://euia.cat/pagina.php?idp=7309 )

David Companyon exigeix al govern de CiU que es posicioni clarament contra el desallotjament del bloc de Salt després de passar-hi la nit 

L'èxit de la mobilització, que ha aconseguit l'ajornament del desallotjament, demostra que “la unitat és possible i es construeix des de baix”, diu el diputat d’ICV-EUiA
‘Sí es pot!’: aquest clam que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha cobrat ple sentit a primera hora d’aquest matí a Salt. Al peu del bloc que, des de fa uns mesos, han omplert de vida diverses famílies que, expulsades de les seves cases, hi ha trobat aixopluc. 

Fins allà han acudit des d’aquest dimarts centenars d’activistes d’arreu per donar suport a l’ocupació enfront de l’amenaça d’un desallotjament que estava previst per aquest dimecres. Però, quan les persones que han fet nit al bloc es preparaven per resistir a aquest desallotjament, han arribat una notícia que ha desfermat l’alegria: el Tribunal Europeu de Drets Humans ha decretat el seu ajornament. 

“El bloc de Salt s’ha convertit en un símbol de la lluita pel dret a l’habitatge, per la dació en pagament i pel lloguer social”, ha constatat David Companyon. El diputat d’ICV-EUiA, un més dels centenars d’activistes que han dormit al bloc la nit passada, ha reclamat al Govern de la Generalitat que abandoni el seu “silenci còmplice” i es posicioni clarament en contra del desallotjament, i a ERC que no s’amagui rere el silenci de CiU. Però sobretot ha saludat l’èxit de la lluita des de baix: “avui és un dia feliç”, ha manifestat Companyon, que dimarts ja va escriure sobre el bloc de Salt al seu bloc

La resolució del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg ajorna el desallotjament fins el proper 29 d’octubre i exigeix a les autoritats que abans del proper dia 24 informin el tribunal sobre quines solucions pensen oferir a les famílies que ara mateix s’aixopluguen al bloc de Salt. 

La notícia ha arribat tot just quan els centenars d’activistes i afectats per la hipoteca que han acudit des d’arreu per defensar l’ocupació i han passat la nit al bloc es preparaven per fer front al desallotjament programat per aquest dimecres. Ho feien després d’una nit en què la solidaritat i la unitat han omplert l’edifici, des del pàrquing, que s’ha habilitat com a dormitori per allotjar la gent que ja no cabia als habitatges, fins a l’últim pis.

El diputat Companyon ha estat un més dels centenars d’activistes que hi ha passat la nit, concretament en una habitació del 4rt 3a, on ha dormit amb vuit persones més. Altres desenes d’adherits d’EUiA que també fan feina a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca dels seus municipis, per exemple a Terrassa, Rubí o Granollers, també han acudit a Salt amb altres activistes de les PAH de les seves ciutats i pobles.

La resolució del TEDH, “un cop” a una legislació que defensa més la propietat que la defensa dels ciutadans

Companyon ha defensat que cal “que aquests pisos compleixin la seva funció: aixoplugar algú, que és pel que fan aquests edificis”. En aquest sentit, el diputat, així com la resta d’electes d’ICV-EUiA i membres d’altres grups, ja va signar fa uns dies una carta adreçada al Govern que demanava aturar el desallotjament. Una missiva que l’executiu no va escoltar: aquest mateix dimarts el seu portaveu, Francesc Homs (CiU), es va negar a escoltar el clam al·legant que ells havien de complir ordres.

Ha hagut de ser el Tribunal Europeu de Drets Humans qui ha ajornat aquest desallotjament. Companyon ha interpretat que la resolució del TEDH suposa “un cop molt dur” a una “llei espanyola que posa el dret a la propietat per davant del dret a l’habitatge, i això és una situació totalment injusta perquè ataca les persones més pobres”. “Aquesta resolució critica precisament aquests ordre de coses”, ha assenyalat.

I ha recordat que aquest “és el segon advertiment que rep l’Estat en relació a com la seva política està posant els interessos d’una minoria per sobre dels interessos d’una majoria; com no està garantint els drets de la ciutadania; i a com el poder judicial també és incapaç d’assegurar-ho malgrat tots els articles de la Constitució que consagren el dret a l’habitatge”. El TEDH ja va dictaminar que la legislació estatal era injusta arran del cas d’un home desallotjat a Martorell.

El bloc de Salt “ens mostra la Catalunya que volem”

Més enllà de la notícia d’aquest dimecres, l’experiència de Salt, ha afegit Companyon, demostra que “quan actuem junts, podem”. “Que el bloc sigui un símbol mostra que la unitat és possible i que es construeix des de baix; la gent té ganes i vol que treballem plegats”, ha constatat el diputat després de passar una nit parlant amb activistes de les PAH. I ha conclòs que aquesta experiència “ens mostra la Catalunya que volem; això també forma part del dret a decidir”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada