diumenge, 7 d’abril del 2013

La ILP per la Renda Garantida Ciutadana comença a caminar

50.000 signatures per la dignitat!

La presentació de la ILP per la Renda Garantida Ciutadana va deixar petita la sala d’actes del Centre Cívic del Fort Pienc. Ara comença la feina de veritat desprès de la molta il·lusió de la Comissió Promotora i els molts entrebancs que s’ha intentat posar des del govern Mas que va dir, des del minut zero, que s’oposava a la seva tramitació primer i desprès va fer un informe intentant que els mitjans titllessin la ILP quasi com una “bogeria”.

Malgrat la desinformació pretesa la ILP comença a caminar... i la presentació de la ILP mostra que hi ha la necessària unitat per aconseguir no només les 50.000 signatures per dur la ILP al Parlament, sinó per construir al voltant de la seva recollida un debat sobre com han de ser els pressupostos de la Generalitat, si han de posar-se al servei de la necessitat de les persones que van engrandint les files de la “Catalunya pobre”, els 600.000 catalans que aquest any no tindran cap ingrés o al contrari posar el pagament dels interessos del deute, els concerts amb les empreses privades que acumulen beneficis malgrat la crisi, dels peatges a l’ombra...

Aquesta ILP tracta de la supervivència de la nostra gent, de tenir uns ingressos mínims que donin a les persones un mínim de dignitat enmig d’una crisi que està arrasant les condicions materials de la vida de tanta gent.

Seguint l’estela de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques com va exposar la pròpia Ada Colau, que la recollida de signatures permeti cercar les contradiccions d’un sistema que és capaç de massacrar les persones, però fer-ho només amb discursos sinó acumulant forces, raons, capacitat de resposta i fer-ho unint a no només a milers d’afectats, sinó a nombroses organitzacions i entitats d’arreu de l’Estat.

Ara cal, doncs, aconseguir milers i milers de signatures...moltes més de les legalment necessàries perquè el debat al Parlament sigui el de la força de la gent i aconseguir que aquesta ILP sigui un esglaó en el camí per canviar la correlació de forces.

Un canvi que implica construir alternatives i la ILP n’és una, real i a més parteix de que es compleix un article de l’Estatut de Catalunya adreçat a garantir un mínim vital per tots els catalans i catalanes i aquí veurem qui forces volen complir la llei només quan afavoreix als poderosos, als bancs,a l’1%... o els que volen que es compleixi per afavorir a la majoria, al 99% i influir en aquest sentit amb propostes concretes és necessari per guanyar l’hegemonia a la dreta política i econòmica.

Aquesta lluita per guanyar l’hegemonia social i nacional, fa imprescindible la confluència de l’esquerra social i política tal com en part es veure en la pròpia presentació de la ILP on van participar nombroses entitats, partits i sindicats... tant en la recollida de signatures, com en la construcció d’aquest nou espai, la gent d’Esquerra Unida i Alternativa hi té un paper central en el treball, la lluita i la seva construcció.


(Nota de premsa de la Comissió Promotora de la ILP)

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A L'ACTE D'OBERTURA DE LA CAMPANYA DE LA ILP DE LA
RENDA GARANTIDA CIUTADANA

La Sala d'actes del Centre Cívic de "Fort Pienc" va quedar petit i lamentablement més de 150 persones no van poder entrar per motius de seguretat. Una gran part van seguir com van poder l'acte a través de la vidriera de la porta del costat.

A la sala nombroses persones omplien els passadissos i van seguir de peu un acte que va durar prop de 2 hores.

Després de projectar un breu vídeo de la marxa contra l'atur i per una renda Ciutadana garantida del 28 de febrer des de Sant Vicenç dels Horts fins al Parlament, Sixte Garganté en nom de la Comissió Promotora  saludava als assistents i detallava el reconeixement a totes les persones i entitats que han participat en aquest projecte.

Tot seguit Diosdado Toledano va narrar l'origen del projecte de la ILP per una RGC, les seves causes i el procés participatiu, plural, que va donar llum per consens el projecte de llei de la renda garantida de Ciutadania que desenvolupa l 'article 24.3 del Estatut d'Autonomia. Va contestar l'informe d'oposició del Govern de la Generalitat i va donar resposta a les declaracions de la consellera de Benestar Social. Finalment va cridar a tots els pobles que impulsen la ILP a guanyar el cor i la conscienciació de la majoria de la ciutadania de Catalunya en suport d'aquest projecte de llei.

Des de la Taula es va donar lectura al comunicat de suport a la PAH davant la campanya de criminalització que pateix i es va donar la paraula a Ada Colau, convidada especial a l'acte al costat de Arcadi Oliveres. Ada ha expressat el seu suport a la ILP per una RGC i explica el moment que travessa la lluita contra els desnonaments, el tràmit al Congrés de diputats del projecte de llei de dació en pagament, finalment va abordar les perspectives i va aportar interessants reflexions sobre l'experiència del moviment social de la PAH.

A continuació la Mesa va donar lectura al Comunicat de salutació
enviat pel convidat especial Arcadi Oliveres que per problemes d'agenda no va poder assistir.

A partir d'aquest moment es va donar la paraula per rigorós ordre alfabètic als representants de les entitats que donen suport al projecte de la ILP RGC.


José M. Álvarez per UGT, Oriol Amorós en nom d'ERC, Quim Arrufat per la CUP, Luis Blanco per IAC, Jaume Botey de Cristians pel socialisme, Jaume Collboni del PSC, David Companyon per EUiA, Ramon Franquesa per Socialisme 21, Antonio Fuertes d'ATTAC-ACORDEM, Joan Carles Gallego per CCOO, el bisbe emèrit Joan Godayol, Joan Herrera en nom d'ICV, Ramon Masqué de l'Assemblea de treballadors/es en atur de Barcelona, Silviane de la FAVB, Daniel Raventós en nom de Renda Bàsica i Víctor Rios pel Front Cívic.

Les breus intervencions van ser seguides amb interès per la sala i van expressar el compromís amb l'objectiu de recollir moltes més de les 50.000 firmes necessàries perquè el projecte de Llei de la Renda Garantida Ciutadana sigui debatut al Parlament de Catalunya, així com impulsar un ampli procés explicatiu del projecte de llei per a guanyar l'opinió de la majoria ciutadana.

Els matisos dels diferents discursos van il·lustrar la pluralitat i diversitat de les rganitzacions socials, polítiques, ciutadanes i moviments socials que participen i donen suport a la ILP de la RGC.

Aquesta amplia pluralitat en un projecte comú per la causa de la dignitat de les persones, especialment dels qui pateixen la pobresa i l'atur, ha de servir per potenciar i desenvolupar un ampli moviment social i ciutadà que permeti assolir l'objectiu d'una Llei de la Renda Garantida de Ciutadania que torni l'esperança i rescat a les persones.

Durant el desenvolupament de l'acte d'obertura Sixte Garganté informa dels propers passos de la campanya, de la cita a les 16:00 hores al Parlament de Catalunya els propers dies 8 i 9 d'abril per jurar o prometre la responsabilitat de fedatari/a a les prop de 290 persones voluntàries. També de la propera distribució dels plecs per recollir signatures.

El crit de Si es pot! Va tronar a la sala d'actes en repetides ocasions enmig de l'entusiasme de les persones assistents. Finalment el passi del vídeo de la campanya va tancar l'acte d'obertura de la iniciativa legislativa popular de la Renda Garantida de Ciutadania.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada