dimecres, 15 de juliol del 2015

La llista de Mas, l’hegemonia de la dreta

Finalment tots el mitjans ens llancen un mateix missatge: Mas s’ha sortit amb la seva, ha fulminat la llista sense polítics que proposaven ERC, CUP, ANC i Òmnium, posa Junqueras darrera seu i aconsegueix que ERC acordi votar-lo de nou com President. CDC aportarà el 60% dels noms i ERC el 40%, independents inclosos.
Que l’encapçalin Raül Romeva, Carme Forcadell o Muriel Casals no canvia la correlació de forces i els interessos de cada classe social. L’important és qui té l’hegemonia i marcarà les polítiques, els tempos, els passos... i Mas sap que seran emprats per fer-lo President, el mateix que ha fet amb l'ANC i Òmnium
Cal mirar cap a les eleccions del 24m per entendre que està passant. CDC no només va perdre Barcelona a mans de Barcelona en Comú, va tenir el pitjor resultats a les àrees metropolitanes, passant a ser irrellevant als grans municipis. Mas sap que sol no pot ser investit de nou President, necessita els vots primer i diputats desprès d’ERC. Alhora evita un perill latent per CDC, que ERC pogués trobar altres aliances a la seva esquerra amb la confluència d’esquerres “Catalunya en Comú” i la CUP.
No deixa de ser preocupant que qui trenca els acords aparegui com el guanyador. Mas va amenaçar de no convocar el 27s si la resta no s’avenien a les seves condicions. L’acord està doncs basat en un “cop de força” i en la desconfiança entre els signants... quin valor té signar res amb Mas o CDC. I això és un mal averany pel 28s.
La lògica de: “o 27s o res” és la que ha portat a ERC a avalar i votar les polítiques i els pressupostos retalladors de Mas al Parlament. La mateixa lògica ha dut ara ERC a cedir al xantatge en comptes de denunciar que Mas amenaçava en no convocar el 27s si no cedia a les pressions... cedint renuncia a que el procés constituent que cal obrir el 28s pugui ser liderat des de les esquerres.
Junqueras cedeix l’hegemonia a la dreta catalana i una CDC tacada per desenes de casos de corrupció –des del cas Pujol al darrer a Torredembarra on no ha fet res malgrat les denúncies dels propis militants de CDC- cedeix el govern i a les polítiques neoliberals que allunyen a una gran part de les classes populars que no volen, que no poden posar-se darrera d’aquell que és considera el representant de la Troika a Catalunya, que critica el referèndum a Grècia, que nega als palestins o sahrauís el seu dret a la independència o vota a Madrid en contra d’un referèndum sobre el TTiP.
Sorprèn també la manca de bel·ligerància de la CUP davant aquest nou xantatge. Mas ha demostrat que no és de fiar, només està disposat a parlar (de moment mai ha sobrepassat la legalitat espanyola) d’independència si és qui lidera i la resta està al seu servei.

L’esquerra sobiranista i transformadora té pendent de teixir una aliança per la República Catalana capaç de liderar la nació i ser una alternativa per la majoria social donant una resposta a l’emergència social i nacional. Aquesta és la perspectiva que proposa el recent Acord d'Esquerres per la República Catalana.
Molta gent independentista o no, considera la independència no com “la” finalitat, sinó com una eina de transformació social, es va mobilitzar-se el 9n i va votar SISI i no està disposada a haver d’anar darrera de Mas i els interessos de la classe dominant. 
És per això que Mas, volen dividir a les esquerres, ha assenyalat als del "SiESPOT" com l’adversari a batre, malgrat l’espai social que representa és imprescindible per avançar en la ruptura democràtica. Les municipals han demostrat que el clam per una alternativa pot conformar una nova majoria social i que és del tot necessari un veritable procés constituent per exercir la sobirania i decidir-ho tot.

Personalment crec que les eleccions del 27S han de tenir un caràcter constituent, mentre que Mas vol un plebiscit sobre el seu lideratge amb les cartes ja marcades i on Junqueras  i ERC tingui un paper secundari com el que ha tingut Unió. 
Catalunya necessita iniciar un procés constituent propi, ni subordinat a l'Estat, ni subaltern de cap persona, Un procés constituent cap a una República Catalana amb la independència com horitzó, si així ho vol la majoria del poble. 

3 comentaris:

  1. D'acord amb la majoria de coses que comentes, David, però no comparteixo el que dius de la "falta de bel•ligerància" de la CUP. S'ha criticat molt i molt, de fet sempre s'hi han posat en contra. Em sembla molt trist que critiquem a la CUP i no diguem res sobre el paper d'ICV en el tripartit i que ara apareguin com els mes alternatius quan fins fa 4 dies estaven al govern. Ningú oblida que qui estava a Interior quan el cas del 4F i dels 11 del Raval era Joan Saura.

    ResponElimina
  2. No quiero ser desagradable, pero hablar de proceso constituyente, sin fijar plazos, ni formas en que se materializara, se parece mucho muchísimo a la puta y la ramoneta de la CiU de Pujol y Duran.

    Se que en la posible Catalunya en Comun, hay gente que os creéis lo de un proceso Constituyente Catalan de verdad. Pero por otro lado he leído mas de una vez a Pablo Iglesias hiperlider de Podemos, partido que al fin y al cabo seria el que aportaría mas votos a la confluencia y por tanto tendría mas poder, decir que sin modificar la Constitución Española no hay referéndum posible, luego cuando viene por catalunya igual al estilo zapatero puede decir otras cosas pero en Madrid que es donde se deciden estas cosas, el mensaje esta bien claro.

    Entiendo vuestras esperanzas ojo, yo había votado a ICV o PSC. Pero creo que la sentencia del estatut nos dejo bien claros a todos los limites de la CE y de los apoyare de cierta izquierda
    En el caso de Podemos, en su alocado viaje al centro, ni siquiera ha echo falta que hayan tocado poder para que se hayan retractado de la promesa echa durante las europeas de la posibilidad de realizar un referéndum sin cambiar la constitución.

    En mi caso os tomaría mas en serio si aclararais si en caso de que gobernarais desobedecerías para realizar un referéndum, ya vimos que con la consulta del 9N con todo lo cobarde que es Mas ha acabado enjuiciado, y se dijo que no se podía hacer un referéndum como tal por que las consecuencias legales podrían haber afectado al "funcionario de a pie".

    Convencedme de que vosotros sois mas inteligentes y habéis hallado la forma legal de realizarlo con todas las garantías democráticas.Y no, no me refiero a lo del multireferendum que aun fue peor

    Creo sinceramente que desde ciertos sectores de ICV-EUIA se ha echo y se sigue haciendo de tonto útil, de PP, CIUDADANOS,PSOE, IBEX35, criticando constantemente las formas del independentismo por como se han echo las cosas, obviando injustamente las múltiples etapas que se han ido quemando desde el inicio de la reforma del Estatut hace casi 10 años y que aquí quien obstruyen son precisamente otros. Y por eso nos tenemos que encontrar cosas rarisimas como las lista que se acaba de pergeñar con alguien tan poco sospechoso como Romeva de líder, puesto que las elecciones plebiscitarias es la única vía que nos queda

    Aparte del Si se puede! Explicadme como se pude! No con buenas palabras, si no con compromisos, fechas y procedimientos y aquí acabaras de ganar un voto y dejare de tomarme estas elecciones como unas plebiscitarias. Y por favor no me pidas que espere a que cambien la correlación de fuerzas en españa, por que eso es tan cínico como pedirle a un griego que espere a que gane en Alemania Die Linke.
    De momento seguiré pensando que la única forma de romper con el régimen del 78 es votando si en las elecciones del 27S

    ResponElimina
  3. Informeu-vos bé. El suposat xantatge de Mas és una mentira tóxico-periodística. Mas no va fer cap "cop de força" en la cimera.

    ResponElimina