dimecres, 23 d’octubre del 2013

Conseller Espadaler, el silenci oficial empara la impunitat

Manifestació al Raval per la mort de J. A. Benítez
La setmana passada centenars de veïns del Raval, juntament amb organitzacionsde la comunitat gai i de drets civils i humans van recórrer els carrers delbarri barceloní per protestar i exigir responsabilitats per la mort de J.A. Benítez quan era detingut per Mossos de la comissaria de Ciutat Vella.


A l'ombra de dubte sobre l’actuació dels Mossos d’Esquadra al barri del Raval, massa vegades involucrats en actuacions polèmiques, detencions com la del periodista Bertran Cazorla, actuacions vinculades més a la repressió indiscriminadaque al manteniment de l’ordre públic com l’actuació el dia de l’orgull gai a bar Bata de Guatiné... ara s’hi afegeix la mort d’un detingut aquesta setmana al carrer L’Aurora desprès d’una baralla al carrer. Els fets com quasi bé sempre estan en mans del jutjat que ha d’escatir què va passar. 

Com tantes vegades, masses vegades, la versió oficial coincideix ben poc amb allò que els detinguts o els testimonis relaten. Massa vegades les versions oficial, com en el cas Ester Quintana han estat canviades desprès de que els afectats presentessin proves que les desmentien.


Això ha tornat a passar en la mort que abans esmentava, la versió dels Mossos i la recollida pels mitjans dels veïns que van presenciar els incidents són molt contradictòriesen la mort de en la mort de J. A. Benítez, detingut i per tant sota custodia dels Mossos. El País, en la seva edició de Catalunya, publica dos vídeos (http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/10/22/catalunya/1382470272_155349.html) que desmenteixen la versió del cos de Mossos d'Esquadra.

Cal una condemna pública i oficial del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, pel tracte inhumà i degradant que els Mossos van donar a J. A. Benítez, independentment de les circumstàncies de la seva mort i apartar els vuit Mossos citats pel Jutjat de les seves funcions, mentre la investigació judicial o interna no conclogui.

Aquestes actuacions policials no són compatibles amb els drets humans i una cosa és la presumpció d'innocència i una altra és el silenci oficial que pot semblar que emparen la impunitat i actuacions que poden ser catalogades de delictives, intolerables quan provenen dels qui tenen el "monopoli de la violència".

Naturalment que el detingut acabés mort té unes conseqüències dramàtiques i més si creuem el resultat de l’autòpsia i els vídeos publicats per El País. L’autòpsia diu que va morir degut “múltiples traumatismes sobre la regió cranio-facial”. Així conclou l'autòpsia,“múltiples traumatismes sobre la regió cranio-facial”, així com segons l’examen forense, "tenia trencats una dent, un pòmul, el nas i una cella,, presentava ferides als llavis, un cop al cap i la part frontal dreta de la cara, una fractura del metacarpià dret, lesions als braços, les cames, genolls i la zona lumbar". Vaja, que va rebre una pallissa i les imatges són eloqüents. 

El cos de Mossos assegura que l'home va perdre el coneixement després de serimmobilitzatpels agents -perquè estava sent violent i els havia agredit- o si, per contra, tenen raó alguns dels veïns presents durant els fets, que sostenen que el Mossos desprès de demanar la documentació a la víctima, al no tenir-la i voler marxar, fou colpejat per un agent i després un grup de mossos se li va llençar al damunt i li va pegar fins que va perdre el coneixement, deixant una inquietant ombra de brutalitat policial. 

Aquí podeu escoltar el relat d’un veí gravat per l’agència pública de notícies ACN: 


En tot cas la víctima després d'intents de reanimació pel servei d’emergències, va morir a l'Hospital Clínic. 

Diversos grups (ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP) hem exigit que la investigacióoberta per la conselleria d’Interior sigui ràpida i transparent. Aquí teniu les preguntes que des del Grup d’ICV-EUiA hem fet al Parlament. 

1. En quines circumstàncies es va produir la mort d’una persona la nit del 7 d’octubre al carrer de l’Aurora, a Ciutat Vella, de Barcelona?


2. Quines investigacions ha obert el Departament d’Interior i quin ha estat el seu resultat davant testimonis que afirmen que l’home mort havia estat apallissat per agents dels Mossos d’esquadra?

3. Com valora el Departament d’Interior la repetició d’actuacions polèmiques derivades de l’actuació de la Comissaria de Mossos d’esquadra del Raval?

Aquest darrer punt és clau atès que la Comissaria de Ciutat Vella està repetidamentenvolta en actuacions polèmiques i no pot ser una “excusa” que el Raval és un barri conflictiu. En aquest sentit la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, ​​a emès una declaració “Què està passant al Raval?” i que us reprodueixo a sota i que té l’interès de reflexionar sobre la utilització de la violència excessiva i la excessiva violència en les actuacions de la policia catalana al barri del Raval.



Declaració de la FAVB


Volem manifestar la nostra inquietud davant les circumstàncies que envolten la mort d’un veí del Raval, dissabte passat al vespre, després d’haver estat detingut per una dotació dels Mossos d’Esquadra al carrer de l’Aurora. Les primeres informacions policials parlen de “resistència a l’autoritat” i fins i tot “d’agressió a dos agents”, descartant en qualsevol cas que la seva actuació tingués cap relació de causalitat amb el decés d’aquest ciutadà, poc després, a l’hospital Clínic. Tanmateix, testimonis veïnals -que han arribat a formalitzar una denúncia pels fets- parlen d’una brutal pallissa per part de vuit agents, que haurien seguit colpejant el detingut un cop immobilitzat. Els testimonis afirmen, a més, que aquesta actuació no responia a cap actitud violenta, car la disputa de carrer arran de la qual foren requerits els Mossos ja s’havia acabat abans que arribessin els vehicles policials. 

Des de la FAVB exigim un aclariment diligent dels fets. L’autòpsia determinarà la causa de la mort. Si es confirmessin les declaracions d’aquests testimonis, estaríem davant d’un cas excepcionalment greu de brutalitat policial. Molt ens temem, però, que calgués parlar aleshores de “la crònica d’una mort anunciada”. Ja fa temps que, de manera recurrent, apareixen notícies inquietants al voltant de la comissaria del carrer Nou de la Rambla. L’estiu passat, el conegut periodista Bertran Cazorla, la credibilitat del qual no ofereix cap dubte per a nosaltres, hi fou arbitràriament detingut i colpejat. Arran de la seva denúncia, van sortir a la llum d’altres casos similars d’abusos i maltractaments, tots ells referits a actuacions de la plantilla d’aquesta comissaria. 

Demanem, doncs, a l’Ajuntament de Barcelona una prompta convocatòria del Consell de Seguretat Urbana en què el Departament d’Interior forneixi les explicacions pertinents a les entitats ciutadanes. Res no seria més perillós que un grup violent i descontrolat, emparat en una mena de fraternitat corporativa, s’enquistés en una comissaria i fes regnar, al barri que té assignat protegir, la seva particular concepció de “l’ordre”. Resulta imperatiu tallar de soca-rel derives d’aquest tipus, que fàcilment es tenyeixen de racisme o afavoreixen la corrupció. Si es verifiquen les pitjors temences a propòsit dels fets de dissabte, caldrà començar per remetre a la justícia els presumptes autors d’un crim veritablement odiós.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada