dimecres, 19 d’octubre del 2011

Famílies angoixades, escoles sense fer.


En els pressupostos del 2011, CiU i PP van bloquejar la construcció de l’escola Univers i l’Institut Vallcarca. Perquè? 

Ahir un mare em preguntava, angoixada, quan es faria l’escola Univers. Em comentava que els pares no tenen cap informació i que comencen a circulars rumors de que el solar de l’antiga benzinera es vol fer servir per traslladar-hi provisionalment el mercat de l’Abaceria mentre durin les obres...

Hem vaig quedar estranyat i preocupat. La veritat és que quan no hi informació veraç el rumors corren lliurement. Li vaig explicar el que sabia:

En el passat Plenari del Districte el meu grup, ICV-EUiA, va presentar una proposició que instava a la regidora a “exigir al Govern de la Generalitat de Catalunya l’acompliment dels acords signats (entre l’Ajuntament i la Generalitat) per a la construcció dels equipaments escolars de l’escola Univers i l’Institut Vallcarca”. La moció va ser aprovada.
Això que vol dir? Que el nou equip de govern del Districte té el mandat del Plenari de “fer el que calgui” perquè es facin les escoles, claus per completar el mapa escolar de Gràcia.

Ho faran? Tenim dubte raonables. Aquesta és la situació a dia d’avui:

IES Vallcarca ha d’acollir l’equip docent i l’alumnat de l’IES Bosch i Gimpera, únic institut dels barris del Nord. Hi havia un acord consensuat que aquesta actuació és clau per enfortir la cohesió social i prestigiar l’escola pública. Això permetria també alliberant espai per l’escola Montseny, veïna del Bosch i Gimpera.

El CEIP Univers. Actualment en funcionament en mòduls prefabricats. La seva construcció és urgent doncs hi hauran d’anar-hi els nens que van començar fa dos anys. A més hi haurà una escola bressol i un aparcament públic. És clau per reordenar el mapa escolar dels barris de La Vila i Camp d’en Grassot.

L’any 2009 es programen el CEIP Univers i l’IES Vallcarca. L’Ajuntament cedeix el solar de Vallcarca i compra el solar de la benzinera desprès d’una dura negociació amb els propietaris. Quin sentit té que l'Ajuntament s'hagi gastat uns diners (que són de tots i totes) i que ara no s'estigui fent l'escola?

El mes de gener de 2011 el setmanari L'Independent publicava un notícia on informava que les obres començaven el 2012 i estarien enllestides el 2013 (veure la notícia L'Independent). Lògicament perquè unes obres comencin cal un projecte i un pressupost. Veiem com està la "cosa".

El febrer de 2011, El Consorci d’Educació informa que està signat el Conveni entre Ajuntament i Generalitat per fer el projecte executiu en el cas d’Univers, no així en l’IES Vallcarca.

El juny de 2011 el projecte executiu de l’escola Univers s’adjudica a BIMSA (empresa municipal doncs es farà càrrec de l’aparcament situat als fonaments). La Generalitat no ha disposat del finançament. L’IES Vallcarca segueix igual.

El juliol de 2011 el grup parlamentari d’ICV-EUiA presenta al Parlament una Resolució que diu: “El Parlament de Catalunya insta al Govern a garantir el finançament i inici de les obres de l’Institut Vallcarca i a informar a la comunitat educativa de l’Institut Bosch i Gimpera... i a l’Ajuntament de Barcelona del calendari previst per la finalització de les obres i funcionament del nou centre”. Una altra igual es va presentar per l’Escola Univers.Ambdues es van aprovar per unanimitat.

El mateix juliol ICV-EUiA va presentar una esmena als pressupostos de la Generalitat perquè s’habilités la partida pressupostària per la seva construcció. CiU i PP hi van votar en contra. Això si que són fets i no paraules.

Que van fer? Van aprovar-se una disposició als pressupostos que diu: “El govern abans de finalitzar l’any 2011, ha de presentar un informe que contingui un anàlisi de les necessitats i programació d’actuacions per establir les prioritats a l’hora de porta a terme les infraestructures educatives següents:... 43 escoles i Instituts, d’ells 12 de Barcelona, entre ells Univers i Vallcarca (que representen el 20% dels de Barcelona).

Més FETS:

Hores d’ara l’informe no està fet. Sembla que el que tothom sap a Gràcia sobre les necessitats educatives, mapa i itineraris escolars, cohesió social, prestigiar l’escola pública... sembla que a CiU i PP no ho tenen clar, necessiten més informes. Com és possible?

O bé... CiU de Gràcia no transmet al grup parlamentari de CiU, quines son les necessitats inajornables en matèria d’educació. O bé, com ha passat amb les escoles bressol, la manca de diligència i interès està endarrerint la construcció de les escoles bressol... mentre que el regidor d’educació de Barcelona va dient que no en faran més i que el seu model és concertar amb la privada... i mentrestant donar xecs a les famílies perquè es busquin la vida?

Contrasta amb el fet que no tinguin cap problema en ampliar, amb diners del tots i totes, els concerts a escoles privades d'elit que fins i tot segreguen per sexe i tenen el català com un llengua més.

En fi... desprès de les explicacions, la mare en qüestió tenia una mica més d’informació i tenia una cosa clara: l’Escola Univers no caurà del cel... caldrà lluitar-la.

Estic segur que ho aconseguirem, el prestigi i la qualitat de l’escola pública a Gràcia és un compromís de tots i totes.

2 comentaris:

  1. Quan vostè diu "en el passat Plenari del Districte el meu grup, ICV-EUiA, va presentar una proposició que instava a la regidora a “exigir al Govern de la Generalitat de Catalunya l’acompliment dels acords signats (entre l’Ajuntament i la Generalitat) per a la construcció dels equipaments escolars de l’escola Univers i l’Institut Vallcarca”. La moció va ser aprovada", no s'oblidi de dir que l'equip de govern de CIU també hi va votar a favor.

    Una mica de rigor i seriositat si us plau!!

    ResponElimina
  2. La seriositat i el rigor seria que el que voten al Districte ho facin al Parlament i sembla que això no ha passat... Per quan l'escola Univers?

    ResponElimina