dijous, 30 de gener del 2014

L'homosexualitat no és una malaltia, l'homofòbia si

Si bé es cert que en termes generals avui ser homosexual no és causa directa d'exclusió social com ho era en el franquisme amb lleis que els perseguien com a delinqüents per la seva orientacion sexual, sí que n'és causa l'homofòbia/transfòbia/lesbofòbia o bisexofòbia i les conseqüències que aquesta discriminació sobre les persones que la pateixen.

La societat segueix tenint uns comportaments estàndars basats en el patriarcat, el masclisme i l'heterosexisme i estableix com a dominant un discurs i unes estructures materials i mentals basats en aquests arquetips i pre-judicis. 

El problema no és que una persona sigui homosexual, lesbiana, bisexual o trans, el problema rau en que vivim en una societat on els comportaments homòfobs encara modelen i dificulten la vida de les persones que tenen aquesta opció sexual i la de les seves parelles, famílies... I aquesta homofòbia és una barrera que dificulta la igualtat d'oportunitats d'una manera constant i quotidiana.

No es tracta de "donar més drets" a les persones LGTB. Es tracta de que els seus drets siguin reals i no formals. Aquest tipus de discriminació no es pot diluir dins de "totes les desigualtats", cal actuar sobre les causes que avui dia encara arrelen a la nostra societat amb una llei que incideixi sobre l'educació, l'esport, el treball... Doncs aquestes persones pateixen també "altres" discriminacions: ser dona, ser discapacitat, ser de classe treballadora i barri popular, ser gran i no tenir pensió, emigrant... 

Només cal veure declaracions recents de bisbes de la jerarquia catòlica on es tracta l’homosexualitat com una malaltia o fins i tot la conseqüència d'anar a una escola d'ideologia no catòlica o assignatures com "educació per a la ciutadania" com declarava el bisbe d'Alcalà, Reig Pla, en un seminari universitari (sic) catòlic. Declaracions que, malgrat totes les lleis anti-discriminació, no són perseguides per les fiscalies o arxivades pels jutjats emparades en la "llibertat d'expressió". 

La llei, consensuada per tot el col•lectiu LGTB de Catalunya i fruit de les lluites contra la discriminació, és doncs una fita important que esperem sigui aprovada el mes de juny al Parlament tal i com fou remesa (en tot cas millorada) als diferents grups parlamentaris i que les polítiques que se'n derivin siguin aprovades dins del Consell LGTB, doncs l'homosexualitat no és cap malatia, l'homofòbia potser sí, la bona noticia és que es cura amb cultura !



Descarregar la Proposició de llei dels drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia http://issuu.com/davidcompanyon/docs/proposta_de_llei

“Les causes que provoquen l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia són diferents, i per tant és necessària una llei específica” 
(nota del web d'EUiA)

Comença el tràmit decisiu del projecte de llei contra l’homofòbia al Parlament. Aquest dimecres a la tarda han arrencat les compareixences dels diversos col•lectius i experts en l’àmbit LGTB que, en els propers mesos, exposaran a la comissió d’Igualtat les seves opinions sobre la norma, que reivindica la pràctica totalitat de les entitats LGTB a Catalunya, i que va ser registrada al Parlament a petició seva per part d’ICV-EUiA i la resta de grups d’esquerres.
Aquest dimecres han intervingut en aquesta comissió el president de Gais Positius, Quim Roqueta; el portaveu del Front d’Alliberament Gai de Catalunya, Eugeni Rodríguez; Joana López, de l’Associació de Transsexuals de Catalunya; Elena Longares, coordinadora de Lesbianes a Catalunya; i Emilio Ruiz, president del Casal Lambda. En nom d’ICV-EUiA ha intervingut a la sessió el diputat David Companyon, que, enfront dels grups conservadors que volen retallar la proposta de llei, ha reivindicat que “les causes que provoquen l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia són diferents, i per tant és necessària una llei específica”.

Quim Roqueta ha començat lamentant com les retallades han afectat els col•lectius LGTB, per exemple obligant a tancar, fa tan sols unes setmanes, el Telèfon Rosa que prestava assistència a les persones LGTB. Eugeni Rodríguez, del FAGC, ha recordat per la seva banda tota una sèrie de pràctiques i crims homòfobs succeïts darrerament a Catalunya, com el grup autoanomenat ‘Pilla-pilla’ que assetjava homosexuals a l’entorn de Granollers, la batuda dels Mossos a bars d’ambient del Raval el Dia de l’Alliberament Gai, i ha advertit que el col•lectiu LGTB no tolerarà retallades a la proposta: “Una llei que ens descafeïni i com ens han descafeïnat tota la vida, no la volem”, ha dit. Joana López ha recordat la situació d’especial vulnerabilitat del col•lectiu transsexual i Elena Longares ha ressaltat la manca de visibilitat de les dones lesbianes.

El diputat d'ICV-EUiA ha fet esment en el seu discurs de la recent sortida de l’armari del primer futbolista que ha jugat durant anys en primera línia, l’exinternacional per Alemanya Thomas Hitzlsperger, que es declara gai, que es va produir fa tan sols poques setmanes. Davant d’això, el diputat ha constatat que “seguim tenint una societat patriarcal, masclista, i heterosexista”. “Seguim tenint uns arquetips sexistes que asseguren que uns són superiors, i altres no”, ha lamentat Companyon, que per això ha reivindicat que és necessària una llei específica per combatre les discriminacions que provoquen aquests arquetips.


Companyon ha contestat així els grups conservadors, i especialment el PP, que s’oposa a l’aprovació de la norma. Companyon ha recordat també que segons la memòria de la fiscalia de delictes d’odi, un 16% de tots els delictes de discriminació que es produeixen a Catalunya són delictes d’homòfobia, lesbòfobia i transfòbia. Malgrat això, no hi ha estadístiques completes sobre aquesta xacra. La llei permetria tenir-ne, i a més oferiria instruments per combatre-la. Cal aprovar la norma, ha resumit Companyon, “entre altres coses, també pel dret a la reparació”.

"Els fets s’obstinen en demostrar la urgència de la llei”

L’escoltaven nombrosos activistes LGTB, entre ells alguns de l’Àrea de Llibertats Afectivo-Sexuals d’EUiA, que han assistit a aquesta sessió tan significativa. El seu coordinador, Miquel Soler, ha recordat el caràcter pioner al món d’aquesta norma, i ha advertit que “si aquesta llei fracassa estarem defraudant a col•lectius d’arreu del món que necessiten que algú faci de punta de llança”.

Aquestes compareixences han demostrat “que no es tracta d’una llei sobrera, accessòria, sinó que queda molt justificada i és imprescindible”. Sobre l’argument del PP que considera que fer una llei específica “estigmatitza”, Soler ha respost lamentant aquest discurs “paternalista” i lamentant que “allò que estigmatitza és la manca d’eines contra l’homofòbia”. Ha recordat el caràcter pioner d’aquesta norma al món. “Ens estan mirant des de molts països on la situació és molt més greu que aquí, amb l’esperança que aquest model es propagui”. 

Han estat alguns dels activistes que han assistit a la comissió, com els històrics Armand de Fluvià i Jordi Petit; així com Gerardo Ariza, l’amic de l’empresari gai Juan Andrés Benítez, mort l’octubre del 2013 després de patir un placatge per part de diversos mossos; o les noves entitats EnFemme i el Col•lectiu Transsexuals de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada